Drie redenen waarom tevredenheidsonderzoek wél leuk is! | Tevredenheidsonderzoek.org

Drie redenen waarom tevredenheidsonderzoek wél leuk is!

Tevredenheidsonderzoek is leuk“Saai. Moeten we weer zo’n tevredenheidsonderzoek doen. Even zoeken op internet. Zo, vragenlijstje gescoord. Inkloppen in de enquêtesoftware. Uitnodigingen de deur uit. Mijn taak zit er weer op.”

Tevredenheidsonderzoek is niet saai. Het is leuk! En ik zal laten zien waarom.

1. Tevredenheidsonderzoek is power en passie!

Omdat het zo’n geweldig krachtig middel is om richting te geven aan verbeteracties, kun je er helemaal los op gaan.

Doeltreffend verbeteronderzoek kent weinig vragen: elke vraag die niet 100% strikt noodzakelijk is, is er een te veel. Murder your darlings en fakkel elke vraag met brandpotentieel tot de grond toe af.

Als onderzoeker ben je een pitbull die zich vastbijt in een onderzoek dat deugt. Onderzoek dat bijdraagt aan organisatieverbetering. Bijt erop los en zorg voor een snel, doeltreffend en knallend tevredenheidsonderzoek!

2. Tevredenheidsonderzoek staat in een kwaad daglicht

De meeste mensen hebben een negatief beeld bij tevredenheidsonderzoek. En dat is mooi, want hoe slechter het bekend staat, hoe groter het contrast met een onderzoeker die wél begrijpt hoe het werkt.

Een onderzoeker die wél de organisatieverbetering in ogenschouw houdt, in plaats van achteraf aan symptoombestrijding te doen met in haast opgetrommelde workshops.

Zo’n onderzoeker heeft per definitie enkel tevreden klanten. Wat zeg ik: ze zijn ‘flabbergasted’! Als jij als onderzoeker je kans grijpt om te knallen is er niemand die je zal stoppen.

3. Tevredenheidsonderzoek is geen ‘rocket science’

Zo moeilijk is het niet. Doeltreffend tevredenheidsonderzoek is meer een zaak van discipline en lef, dan van diepgaande kennis en kunde. Iedereen met een aardige dosis gezond verstand kan het leren.

De valkuil waarin veel doe-het-zelf-onderzoekers trappen is het volgen gerenommeerde onderzoeksbureaus, recht in de valkuil waar die bureaus ook zo vaak in trappen: zo veel mogelijk willen bevragen.

Of het nu is uit zelfonderschatting (“Stel dat ik niet genoeg vraag, dat kan toch niet?!”) of uit een oprecht gevoel dat het moet (“Een onderzoek moet toch 100% duidelijk maken wat we moeten gaan doen?!”), 65 vragen stellen aan een respondent is not done.

Doeltreffend tevredenheidsonderzoek vraagt vooral de discipline om van begin tot eind het belang van de organisatie voor ogen te houden. Het onderzoek moet verbeterhandvatten bieden voor de organisatie en zo min mogelijk IDLE-handvatten. Dat is waar de onderzoeker voor moet zorgen, non-stop. En dan zijn we terug bij de pitbull van reden nummer 1…

Gerelateerde artikelen:

  1. Vijf redenen waarom normen doel treffen
  2. Drie valkuilen bij klanttevredenheidsonderzoek in het onderwijs