Eén jaar lang Tevredenheidsonderzoek.org. Is that a good thing? | Tevredenheidsonderzoek.org

Eén jaar lang Tevredenheidsonderzoek.org. Is that a good thing?

Tevredenheidsonderzoek.org is jarig!Sinds 17 december 2009 waait er een frisse wind door de wereld van tevredenheidsonderzoek. Een wind die is gericht op organisatieverbetering, waarbij het onderzoek het middel is. In plaats van het doel.

Tevredenheidsonderzoek.org is jarig en dat betekent dat het de hoogste tijd is om eens terug te kijken op wat we dit jaar hebben bereikt.

IDLE: In De La Ermee

Waar tot de komst van Tevredenheidsonderzoek.org de tevredenheidsonderzoeken in Nederland bijna uitsluitend werden uitgevoerd door statistici die zich richten op het nóg beter en nóg uitgebreider uitvoeren en onderbouwen van het onderzoek, heeft Tevredenheidsonderzoek.org de filosofie van IDLE-handvatten (‘In De La Ermee’) ontwikkeld.

Hierbij staat het onderzoek volledig in dienst van het verbeterproces en zorgen we ervoor dat alle handvatten om het onderzoek te negeren worden verwijderd. Voor het verbeteren van een organisatie, blijkt deze aanpak vele male krachtiger dan elke mogelijke statistische onderbouwing, waarmee de klassieke onderzoeksbureaus graag schermen.

Deze zienswijze wordt steeds meer gemeengoed. Binnen het ministerie van BZK wordt de term ‘IDLE-handvatten’ regelmatig op agenda’s gesignaleerd en ze hebben er ook een variant op bedacht: IDOE, wat staat voor ‘In De Organisatie Ermee’.

Ook binnen ROC’s wordt de term en aanpak steeds meer aangetroffen, o.a. naar aanleiding van de workshop Doeltreffend Tevredenheidsonderzoek die ik dit voorjaar heb gegeven voor de MBO Raad. Een workshop, waar nog veel over is nagepraat.

Interview de Clou

Interview in de Clou

Ook de MOA, de MarktOnderzoekAssociatie, heeft lucht gekregen van IDLE. De MOA is hét kenniscentrum voor markt- en tevredenheidsonderzoek in Nederland en geeft tweemaandelijks een tijdschrift uit, de Clou. In het septembernummer staat een interview gepubliceerd, volledig gewijd aan de IDLE-filosofie van Tevredenheidsonderzoek.org.

Luis in de pels

Door middel van een aantal casestudy’s, heeft Tevredenheidsonderzoek.org de gangbare tevredenheidsonderzoek aan de kaak gesteld. Niet om ze af te fakkelen; wel om ervan te leren en de lezer te behoeden voor de valkuilen waarin veel onderzoeksbureaus dagelijks trappen.

Wat te denken van het onderzoek van BinckBank, dat onmogelijk tot verbetering van de service aan klanten kan leiden. Of het onderzoek van Lensway, waar we kennis maakten met de Frankenstein onder de vragenschermen. Een scherm waarvan een ding zeker is: zinvolle informatie levert het niet op.

Ook het team achter de JOB Monitor heeft de nodige steken laten vallen. 170 pagina’s met grafieken van gummi. Dat moet echt beter, als we willen dat tevredenheidsonderzoek leidt tot organisatieverbetering.

InstantSatisfaction: tevredenheidsonderzoek binnen vier weken

Natuurlijk is het eenvoudig om andere onderzoeksbureaus onder het vergrootglas te leggen. Het is ook niet zo moeilijk om zinvolle informatie de ether in te pompen; informatie die anderen kan helpen om beter tevredenheidsonderzoek uit te voeren. Of om het externe onderzoeksbureau beter te kunnen aansturen.

InstantSatisfactionMaar wie roept moet ook zelf het stokje vast durven pakken. Daarom is dit jaar ook onze methode InstantSatisfaction in première gegaan. Een aanpak waarbij Tevredenheidsonderzoek.org er garant voor staat dat uw tevredenheidsonderzoek binnen vier weken is opgeleverd èn dat het een concreet bruikbaar hulpmiddel is voor het verbeteren van uw organisatie. Daag ons uit. We maken het waar.

En wat brengt 2011?

In 2011 gaan we vrolijk verder met het uitvoeren van tevredenheidsonderzoek, het verbeteren van organisaties op een prettige, effectieve en humane wijze en met het schrijven hierover.

Tevredenheidsonderzoek.org heeft een missie: een steentje bijdragen aan het wel en wee van organisaties in Nederland. Deze missie is diep geworteld in iedere medewerker die namens Tevredenheidsonderzoek.org naar buiten treedt. Zonder arrogantie het beste resultaat. Doet u mee?

Gerelateerde artikelen:

  1. Welkom op tevredenheidsonderzoek.org