De beste vragenlijst is een korte! | Tevredenheidsonderzoek.org

De beste vragenlijst voor een tevredenheidsonderzoek is een korte!

Een kortere vragenlijstDe vragenlijst van een tevredenheidsonderzoek is het middel, waarmee klanten of medewerkers hun mening kunnen geven.

Zoals we eerder hebben gezien, lijkt de vragenlijst vaak op een opgetuigde kerstboom. Dat is jammer, want een lange vragenlijst doet de betrouwbaarheid van de resultaten van het tevredenheidsonderzoek enorm tekort.

Een korte vragenlijst heeft minstens twee voordelen boven een langere.

Voordeel 1: Minder vragen zorgt voor een hogere betrouwbaarheid van de gegeven antwoorden

Als je iemand één vraag stelt, heeft hij of zij alle tijd en energie om goed over het antwoord na te denken. En dus om een zo betrouwbaar mogelijk antwoord te geven.

Bij lange vragenlijsten daarentegen, gebeurt het beantwoorden steeds meer op de automatische piloot. De gegeven antwoorden komen daarmee verder en verder van de echte mening van de respondent te staan: op het eind wordt er nauwelijks nog nagedacht over die ‘echte mening’.

Zelfs wanneer vragen voor de respondent heel relevant zijn, worden ze ondergesneeuwd door de overige vragen. Met een lagere betrouwbaarheid van de gegeven antwoorden als gevolg.

Een kortere vragenlijst heeft van dit probleem minder last. Er treedt minder ‘vragenlijstmoeheid’ op.

Voordeel 2: Minder vragen betekent meer respondenten

Hoe meer respondenten, hoe hoger de betrouwbaarheid van de resultaten van een tevredenheidsonderzoek.

Maar hoe meer vragen we stellen, hoe langer het duurt om de vragenlijst in te vullen. Helaas is de factor ‘tijd’ tegenwoordig een van de meest schaarse middelen. Het resultaat is dan ook een lagere respons: mensen beginnen misschien nog wel aan het onderzoek, maar haken af wanneer ze zien hoeveel vragen er moeten worden beantwoord.

Een kortere vragenlijst heeft meer respondenten en daardoor een hogere betrouwbaarheid van de resultaten.

Een kortere vragenlijst is gemakkelijker te maken dan het lijkt!

Onder alle vragen die er in een uitgebreide vragenlijst van een tevredenheidsonderzoek worden gesteld, zijn er altijd vragen die ofwel nooit tot verbetering zullen leiden (omdat ze gaan over een onderwerp waar we toch niets aan kunnen doen), ofwel de respondent niet interesseren (omdat ze bijvoorbeeld gaan over onze marketingcampagne).

Als we die vragen nu eens weglaten, dan wordt de vragenlijst al een heel stuk korter. En worden de antwoorden op vragen waar we daadwerkelijk mee aan de slag willen, of waar de respondent echt een mening over heeft, een stuk betrouwbaarder. Dit alles bij een hogere respons!

Gerelateerde artikelen:

  1. Een doeltreffende vragenlijst
  2. 4 tips om de impulsieve mening te meten
  3. Geen röntgenapparatuur, maar een zaklamp!
  4. Vuistregels voor actiegericht tevredenheidsonderzoek
  5. Welke respons op een tevredenheidsonderzoek is hoog genoeg?