5 tips voor de presentatie van uw tevredenheidsonderzoek | Tevredenheidsonderzoek.org

5 tips voor de presentatie van uw tevredenheidsonderzoek

Presentatie van resultatenNa een gedegen tevredenheidsonderzoek is het delen van de resultaten met de organisatie het moment suprême: nu is het erop of eronder, krijgen we de organisatie verder in beweging?

Een sprankelende en goed doordachte presentatie kan een stevige zwaai geven aan het verbeterpotentieel van het tevredenheidsonderzoek.

Tip 1: De baas is aan zet!

Omdat de organisatie zich in een verbetertraject bevindt, is het belangrijk dat iedereen beseft dat het menens is. De algemeen directeur is daarom de aangewezen persoon om de conclusies van het onderzoek en de gevolgen ervan voor de organisatie toe te lichten.

De projectleider van het tevredenheidsonderzoek kan zorgdragen voor de onderbouwing van de conclusies.

Tip 2: Een magistrale verhaalopbouw

Het doel van de presentatie is het verder in beweging krijgen van de organisatie richting meetbare verbetering. Het koud doorlopen van alle resultaten van het tevredenheidsonderzoek draagt daar niet aan bij. Een uitgekiende verhaalopbouw is de sleutel tot succes.

  • Bespreek het pad waarop de organisatie zich beweegt: verleden, heden en toekomst. De toekomst, waar moet het heen, is de centrale boodschap van de presentatie!
  • Het publiek heeft altijd als belangrijkste (onuitgesproken) vraag: “Waarom zou ik me hier druk om maken?” Geef zo vroeg mogelijk in het verhaal antwoord op deze vraag.
  • Onderbouw de centrale boodschap (het toekomstbeeld) met drie successen (waar doen we het al prima) en de drie belangrijkste verbeterpunten: waar moeten we een tandje bijzetten?

Tip 3: Presentatie eerst, verspreiding van de rapportage later

Omdat we in de presentatie actief invloed willen uitoefenen op de centrale boodschap waar de medewerkers mee aan de slag gaan, moeten we ervoor zorgen dat het publiek zo veel mogelijk blanco deelneemt aan de presentatie. We kunnen de rapportage van het tevredenheidsonderzoek dan ook nog niet verspreiden, voordat de presentatie heeft plaatsgevonden. Deel de rapportage na afloop uit als hand-out.

Verspreiden we de rapportage wel vooraf, dan vervalt de presentatie in een vraag- en antwoordsessie en missen we die ene uitgelezen kans om de medewerkers een extra impuls te geven. Voor vragen en antwoorden is later een geschikter moment.

Tip 4: Alle hens aan dek!

Het moment waarop de resultaten van een tevredenheidsonderzoek bekend worden gemaakt, is het moment waarop de grootste groep medewerkers er kennis van wil nemen. Daarna zakt de interesse snel in. Benut dit kritieke moment! Zorg er liefst voor, dat de gehele organisatie bij de presentatie aanwezig is. Iedereen aan boord is nodig voor een succesvolle verbetering.

Lukt dit niet, verspreid dan in ieder geval de rapportage binnen 24 uur digitaal naar alle medewerkers van de organisatie.

Tip 5: Slides ondersteunen de spreker – niet andersom!

De spreker vertelt een verhaal (zie tip 2), de slides zijn er om dit verhaal kracht bij de te zetten. Omdat mensen via twee kanalen informatie opnemen (verbaal en visueel), werken slides met vooral veel beeld doorgaans het best. Het verbale kanaal wordt immers al door de spreker benut.

Slides met uitgebreide tabellen, die door de spreker worden uitgelegd zijn uit den boze! Tabellen vinden de medewerkers na afloop wel terug in de rapportage, als ze nodig zijn.

Gerelateerde artikelen:

  1. Vier tips om de rapportage van een tevredenheidsonderzoek toegankelijker te maken
  2. 5 tips om te zorgen dat uw tevredenheidsonderzoek leidt tot organisatieverbetering
  3. 2 voordelen van het GROOTS verspreiden van de resultaten van uw tevredenheidsonderzoek
  4. 4 tips om de impulsieve mening te meten
  5. Doeltreffend tevredenheidsonderzoek: een presentatie